Zmenšení prsních dvorců

Jedná se o plastickou operaci, která dokáže ženám navrátit sebejistotu v oblasti prsou. Některé ženy mohou trpět nadměrným zvětšením prsních dvorců, zejména v důsledku kojení, menopauzy nebo jiných hormonálních změn, což může být vnímáno jako esteticky nepříjemné.

Plastika prsou

Tento chirurgický zákrok je určen pro ženy, které trpí nadměrným zvětšením prsních dvorců, ať již kvůli genetickým predispozicím nebo kvůli hormonálním změnám během života. Také je vhodný pro ty, kteří chtějí vyřešit asymetrii velikosti prsních dvorců způsobenou buď vrozeně, nebo v důsledku úrazu.

Během tohoto zákroku se prsní dvorec zmenšuje kolem svého obvodu, přičemž jizva zůstává v místě nové hranice dvorce. Lékař provede oříznutí prsního dvorce na požadovanou velikost a odstraní nadbytečnou kůži z jeho okrajů. Většinou se operace provádí za celkové anestezie s jednodenní hospitalizací.

Po operaci jsou prsní dvorce překryty sterilní náplastí a obvázány gázou. Tento obvaz by měl chránit rány po dobu asi čtrnácti dnů, ačkoliv je možné začít prsa mýt přibližně po týdnu. Pro lepší hojení jizev se doporučují tlakové masáže a používání hydratačních krémů. Bolestivost je individuální a lze ji zmírnit běžnými léky proti bolesti. V prvních několika týdnech je vhodné omezit fyzickou aktivitu a nosit měkké podprsenky, které nezatěžují. Návrat do práce je možný téměř okamžitě, pokud pracovní činnost není fyzicky náročná.

Od 15 000 Kč. Cena ošetření se liší podle oblasti, rozsahu, intenzity a použité techniky. Přesnější částka bude stanovena při konzultaci s lékařem.

Operace vpáčených bradavek

Operace vpáčených bradavek je chirurgický zákrok navržený k opravě bradavek, které jsou deformované nebo propadlé uvnitř prsu namísto toho, aby vyčnívaly ven. Tento zákrok zahrnuje úpravu struktury bradavky tak, aby vypadala přirozeněji. Cílem operace je zlepšit estetiku prsou a může pomoci také ženám, které mají obtíže s kojením kvůli vpáčeným bradavkám.

Plastika prsou

Operace vpáčených bradavek je vhodná pro ženy, jejichž bradavky nevystupují nad prsní dvorec, ale jsou propadlé či ploché. Vtažení bradavky do prsní žlázy je následkem zkrácené tkáně mlékovodů. Tento stav může být způsoben genetickými faktory, změnami spojenými s kojením nebo procesem stárnutí prsou. Zákrok je vhodný také pro ženy, které problémem vpáčených bradavek trpí od dětství, ovšem nyní se rozmýšlí nad těhotenstvím, a s tím spojeným kojením. Zákrok je ideální povést právě ještě před začátkem kojení, aby se eliminovaly možné potíže při sání mléka.

Důležité je uvědomit si, že mladé dívky v období puberty mohou mít problémy s vpáčenými bradavkami, avšak často se tyto potíže samy upraví poté, co se vyvine a ustálí struktura prsou.

Ve většině případů operace spočívá v přerušení mlékovodů a následkem je znemožnění kojení. Lehčí případy je možné vyřešit operací, která mlékovody zachová. Postup a techniku zvolí operatér při konzultaci.

Operace vpáčených bradavek obvykle probíhá bez komplikací. Po zákroku je důležité se po dobu dvou týdnů vyhnout se fyzické námaze, včetně sportování, a také se vyvarovat koupání ve vaně či bazénu, dokud se rány nezahojí. Při bolestivosti se doporučuje užívat běžné léky proti bolesti. Po operaci je také nutné pravidelně docházet na převazy nebo denně měnit sterilní gázu a místo dezinfikovat. Nepříjemné pocity jako necitlivost bradavek, otoky nebo modřiny obvykle odezní do týdne či dvou. Pokud byly použity stehy, bývají odstraněny asi po 14 dnech.