Implantace testikulárních protéz (silikonových náhrad varlat)

Testikulární náhrady, neboli silikonové náhrady varlat, jsou estetickým řešením pro případy ztráty nebo vrozeného nevyvinutí varlat. Tento zákrok nejen řeší kosmetické nedostatky, ale také pomáhá zmírnit psychické problémy a pocity méněcennosti, které mohou postihnout muže. Testikulární protézy jsou často využívány u mladších pacientů, kde jsou technicky proveditelné a žádoucí. Díky jejich dostupnosti a kvalitě by měly být součástí nabídky každého vyspělého plasticko-chirurgického centra.

Intimní partie
  • Poúrazové stavy vyžadující orchiektomii (odstranění varlete)
  • Nádorové procesy s nutností funiculoorchiektomie (odstranění varlete se semenným provazcem)
  • Zánětlivé stavy, často abcesující, které vyžadují orchiektomii
  • Nesestouplé varle, které je třeba odstranit
  • Vrozené nevyvinutí varlete

 

Relativní indikací jsou potom stavy po hormonální léčbě (např. oboustranná orchiektomie v rámci léčby karcinomu prostaty) či případy spojené se ztrátou varlat oboustranně v rámci sexuologicko-psychiatrické léčby

  • Jednoduchost zákroku
  • Možnost ambulantního provedení
  • Tvarová a pohmatová věrnost implantátu
  • Široký výběr velikostí
  • Prakticky stoprocentní snášenlivost
  • Relativní cenová dostupnost materiálu

K implantaci se používají silikonové nebo gelové implantáty, které jsou materiálově podobné prsním implantátům. Tyto implantáty jsou tvarově a pohmatově věrné, obvykle dostupné v pěti velikostech udávaných v cm a cm3. Některé mají hladký nebo zdrsnělý povrch a jsou vybaveny fixačním poutkem, které zabraňuje posunu. Balení implantátů je sterilní a obsahuje indikátor sterility. Každý implantát má certifikaci a identifikační štítek.

Pro implantaci testikulárních protéz se používají dva hlavní operační přístupy:

  • Inguinální (tříselný): Tento přístup je často volen na urologických pracovištích, zejména při plánovaných operacích pro nádor, kdy je třeba odstranit varle i se semenným provazcem. Tento přístup umožňuje současné vložení implantátu při základním výkonu, ale může být náročnější na přípravu dutiny v šourku a použití fixačního poutka implantátu.
  • Skrotální (z oblasti šourku): Tento přístup je častější a používá se při většině výše uvedených indikací. Je výhodný pro dobré připravení dutiny v šourku a efektivní fixaci implantátu k podkoží.

Zákrok se obvykle provádí v lokální nebo krátké celkové anestesii, většinou ambulantně. Po výběru operačního přístupu se provede řez dostatečně dlouhý pro vložení implantátu do dutiny šourku. Vytváří se prostor pro protézu, která se vkládá za přísně aseptických podmínek a fixuje tak, aby její poloha a výška působily přirozeně. Rána se uzavírá vstřebatelnými stehy pro podkoží a většinou nevstřebatelnými pro kůži. Kožní stehy se odstraňují za 7 dní.

Po zákroku je obvykle nutná krátká hospitalizace, často pouze na několik hodin. Pacienti by měli dodržovat pokyny pro pooperační péči, včetně omezení fyzické aktivity. Doporučuje se nosit podpůrné spodní prádlo a vyhýbat se intenzivní fyzické aktivitě po dobu několika týdnů. Pacientům mohou být předepsány léky na bolest a antibiotika pro prevenci infekce. Plné zotavení může trvat několik týdnů, během kterých by měli pacienti pravidelně docházet na kontrolní vyšetření k odstranění stehů a sledování hojení.

Od 25 000 Kč. Cena ošetření se liší podle oblasti, rozsahu, intenzity a použité techniky. Přesnější částka bude stanovena při konzultaci s lékařem.